RSS Feed

HavaintojaEi mikään selviytymistarina

10. tammikuuta, 2007

Edellisen raapustukseni vastauksissa eräs kommentti osui aika hyvin asioiden ytimeen. Minä en halua kertoa teille minkäänlaista selviytymistarinaa – yksinkertaisesti sen takia, etten koe erityisesti selvinneeni tästä elämän oikullisuudesta. Ehkä sitten jonain päivänä, mutta vielä en uskalla moista luvata. En edes itselleni.

En tosin tiedä, missä selviämisen raja kulkee. Monen lähimmäisen tai sivustaseuraajan silmin saattaa ehkä näyttää siltä, että perheemme olisi jollain tapaa selviytynyt. Muiden ihmisten ajallisessa perspektiivissä seitsemän kuukautta on pitkä aika murehtia menneitä. Toisaalta ulospäin saatamme näyttää normaaleilta (mitä ikinä se tarkoittaakaan), selviämme arkisen elämän vaatimuksista ja minä teen jopa ahkerasti töitä muiden ihmisten parissa.

Tavanomaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseenkin jo kykenee, kunhan tarkoin miettii, mitä ja kenen kanssa jaksaa. Päällisin puolin saatamme siis muistuttaa melko tavallista vauvaperhettä, mutta pinta on vain pintaa. Ainakin itselleni on useimmiten sellainen olo, ettei koskaan tiedä, minkä kulman takana seuraava romahdus odottaa.

No, optimisti varmasti osaisi ajatella, että sekin on jo jonkinlaista selviämistä, kun on aika monen pohjakosketuksen jälkeen jaksanut lopulta nousta jaloilleen, nostaa katseensa ja raahautua eteenpäin. Optimisti ei vaan taida kuvata minua nykyisellään kovin hyvin.

Saman aihepiirin liepeillä poukkoillen mielessä on pyörinyt viime päivien kohupuheenaihe eli YLEn aikomus tehdä tv-ohjelma Viimeiset sanani. Tosi-tv –ohjelman – tai dokumentin, kuten tekijät asian ilmaisevat – tekeminen ihan oikeasti kuolevista ihmisistä näyttää herättävän kovasti pelon sekaisia tuntoja. Miksi?*

Minusta oman kuolemansa kanssa silmäkkäin olevien ihmisten omasta tahdostaan tekemä videotestamentti läheisille on kelvollista tv-viihdettä. Ainakin sillä mittarilla, jonka mukaan virtuaalinen rantalentis, kuukausien mittainen sekoilu suljetussa talossa tai sarajamurhaaja-draama ovat ruutuun soveliasta viihdettä. Töllöstä tulee päivittäin niin paljon väkivaltaa ja ihmisarvoa vähättelevää kuraa, että tuntuu jokseenkin ihmeelliseltä, miksi arkkiatrit ja kirkonmiehet kaivautuvat koloistaan juuri nyt.

Minun näkökulmastani tulkittuna kohu kuvastaa lähinnä sitä, kuinka vieras asia kuolema ja ihmisten kuolevaisuus meille nykyään on. Lähes rajaton uskomme länsimaiseen lääketieteeseen on ehkä luonut liian vahvan illuusion siitä, että kaikki vaivat olisivat korjattavissa. Toisaalta ihmisen nuoruutta, terveyttä ja hyödyllisyyttä korostava maailmamme on onnistunut siivoamaan kuoleman turhan hyvin pois silmistä (ja pois mielestä?) – vanhat, vaivaiset ja sairaat on ulkoistettu sairaaloihin ja vanhainkoteihin.

Samalla on ehkä tullut hämärrettyä liiaksi elämän luonnollisen kiertokulun loppupäätä. Ihmiskunnan kunniakkaasta historiasta valtaosa on eletty sellaisia aikoja, että kuolema ja kuolevat ovat olleet tiiviisti läsnä ihmisten elinpiirissä. Onko kuolemasta tullut nykyihmisille vieras ja pelottava asia?

Ihmisiä kuitenkin kuolee koko ajan, vaikka sen mieluusti välillä sulkisi mielestään (minä en enää pysty). Lapsia, nuoria, terveitä, elinvoimaisia, syyttömiä. Se on raakaa, julmaa ja useimmiten kohtuutonta. Mutta miksi sitä ei saisi töllössä näyttää? Raakaa, julmaa ja kohtuutonta on aika moni tv-viihde nykyisin.

Ellei se edeltä ole vielä käynyt ilmi, minä olen siis sitä mieltä, että kuolemasta saa ja pitää puhua. Minulla on tietysti siihen syyni, ja joillekin olen varmaan vaikea kohdattava sen vuoksi. Se on toki pelottava ja vaikeasti kohdattava aihe itsellenikin, mutta kun se on läsnä jokapäiväisessä elämässä, kuolemaa seuraa mielenkiinnolla vaikkapa tv-ruudusta.

* Moninaisten vaiheiden jälkeen YLE esitti ohjelmasarjan lopulta vuonna 2014. En katsonut.


Ei kommentin kommenttia »

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Twitterin laulamaa
  • Arkisto
  • Aiheet