RSS Feed

HavaintojaVertaistuen voima

20. marraskuuta, 2007

Takana on viikonloppu, joka menee monessa sarjassa vähintään top5-kategoriaan. Pitkä viikonloppu lapsensa menettäneiden ihmisten perhetapaamisessa oli monin tavoin hyvin raskas, melkoisia henkisiä ponnisteluja vaativa ja samalla uskomattoman antoisa. Vaikka tähän viiteryhmään ei mielellään kuulukaan, ”omiensa joukossa” sai itselleen jotain sellaista, mitä harva lähimmäinen pystyy tarjoamaan.

Session raskautta lisäsi osaltaan se, että matkaa kemuihin ja takaisin oli melkein 300 kilometriä yhteen suuntaan. Siinä ehti Cruiserin ratissa pohtia yhtä ja toistakin asiaa. Kuten sitä, miten joku jossain virallisella taholla oli jo ennättänyt laskemaan, että yhden joukkomurhan jälkihoitoon tarvitaan ainakin 4,8 miljoonaa euroa irtorahaa.

Sitäkin mietin, mitä tuollaisella summalla saadaan. Varmasti ainakin valtavasti byrokratiaa, iso läjä tärkeitä asiantuntijoita ja mittava kupongintäyttö- ja kierrätyskoneisto. Toivottavasti myös edes jonkin verran konkreettista tukea yhden pikkukunnan yhdelle koululaissukupolvelle.

Edellisten perään mietin, kuinka samanaikaisesti erilaisissa yhteisöissä järjestetään lähtökohtaisesti hyvin pienillä resursseilla vertaistukitoimintaa, jossa vaikuttavuus ja laatu ovat mukana lähes ”tehtaan takuuna”. Entä paljonkohan mittaamattoman arvokasta vertaistukea voisi järjestää tämän maan ihmisraunioille vaikka kolmella miljoonalla eurolla?

Vähemmälläkin pääsisi jo pitkälle.

Monenmoinen ammattiapu ja kriisipalvelu on luonnollisesti arvokasta sekin, mutta tuloksiltaan kovin häilyväistä. Vaikka luulisi, että mainitun tapaisilla summilla saisi kutakuinkin vaikkapa Jokelan kokoisen kylän populaation tehoterapiaan kokonaisuudessaan. Mutta kun samaan aikaan Tsunamin jälkeen kriisiytyneet ihmiset ihmettelevät, miten heidät on unohdettu ja jätetty hoitamatta.

Jos jaksaisin, kaivaisin jostain dataa siitä, paljonko hyökyaallon harjalla kerättiin rahaa kansakunnan kollektiivista paniikkinappulaa hieromalla.

Lähes elämää suurempi pointtini on siinä, että jos itse olisin Oy Suomi Ab:n ylipääkalifi, tai ainakin jonkun ministeriön korkea viranhaltija, allokoisin olennaisen osan kollektiiviempatia-momentin rahoituksesta sinne, missä siitä luultavasti olisi näkyvimmin apua.

No, koska kukaan tuskin tulee neuvoja kyselemään, jääköön ajatusleikki sikseen. Sitä paitsi tajusin kesken argumentaation muotoilemisen, että yrittämällä kirjoittaa sitä, miksi vertaistuki on arvokasta ja mitä se voi tarjota, saisin väistämättä asian kuulostamaan lähinnä valjulta ja lattealta.

Vertaistuki kun on luonteeltaan sellaista, että sen arvoa on hyvin vaikeaa tiivistää mihinkään konkreettiseen ilmaisuun. Se on jotain sellaista, minkä vain samassa jamassa joskus ollut ihminen voi tarjota – oli kriisi mikä hyvänsä. Ammattiauttajat osaavat katsoa kriisiä/surua tms. ulkopuolelta ja pystyvät toisinaan jopa muuhunkin kuin lääkkeiden tarjoamiseen. Rakkaat läheiset taas tarjoavat omaa väsymätöntä tukeaan, mutta hekin ovat aina lopulta ”ulkopuolella” – vaikka eivät haluaisikaan.

Vertaistuen helpoimpia ja inhimilliseltä kannalta suurimpia apuja on ainakin se, että vertaisryhmässä oman ainutlaatuisen kriisinsä syövereissä pyörivä pieni ihminen huomaa jonkun muunkin kokeneen jotain samanlaista. Perisuomalainen ”jollain muullakin sentään menee yhtä kehnosti” -efekti on yllättävän tehokas.

No juu, jos joku edelleen kokee kollektiivista surua tai ”syvän viillon turvallisuudentunteessaan”, ja ilmenee tarvetta lääkitä pahaa oloa hyväntekeväisyydellä, suosittelen vahvasti suoraa tukemista. Anna roposi vertaistukityöhön.

Jälkihuomio: Jos luet näitä juttuja, koska olet tavalla tai toisella vastaavassa tilanteessa kuin minä joskus, vertaisapua tarjoaa Lapsikuolemaperheiden yhdistys KÄPY.


Ei kommentin kommenttia »

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Twitterin laulamaa
  • Arkisto
  • Aiheet