RSS Feed

HavaintojaToisten ihmisten juhlat

5. kesäkuuta, 2008

Lauantai oli miljoonan ruusun päivä. Isojen askareiden valmistumista ja uuden elämän lupausta juhlistavien ihmisjoukkojen päivä. Paitsi meille, joille se oli lähinnä sopivan hiljainen päivä asioida koko perheen ostoshelvetissä. Sain jokapäiväisen minttujäätelöni ilman, että se ehti sulaa ennen kassalla pääsemistä.

Yleisemmin näistä suurten juhlien päivistä on tullut meille Täyttymättömien Odotusten Muistopäiviä. Muistutuksia absurdeista haaveista, jotka eivät koskaan täyty. Milja eli lyhyen elämän, mutta ainakin minä ehdin niinä ohikiitäneinä hetkinä rakentaa suuria suunnitelmia: odottaa jo kouluun menemistä, harrastuksissa mukana oloa, isoksi kasvamista…

Sairaalaan vauvaosastolla sanoivat silloin muinoin, että ”tästä tytöstä taitaa tulla Miss Suomi 2022”. Saattoivat vitsailla, mutta eipä sitä elämän humalluttama ja ylpeytensä sokaisema tuore isä ymmärtänyt. Olisi ehkä pitänyt ymmärtää, edes myöhemmin.

Elinkö liikaa huomisessa, sanoinko turhan usein ”sitten kun”? Olinko ylimielinen elämää kohtaan? Unohdin kai liian usein tarttua hetkeen.

Nyt niitä hetkiä on vain toisilla ihmisillä. Niillä, jotka juhlapuvuissaan katsovat ehkä hieman pitkään itkeneen näköistä miestä hautausmaan kukkakioskin kohdalla. Varokoot vain, äkkiäkös se ruusun piikki teidänkin kuplanne puhkaisee.

Jos peruuttaa saisin, ymmärtäisin paremmin (sepä vasta taitaisi olla luonnonvastaista). En enää odottelisi suuria tapahtuvaksi. Korkeintaan haluaisin takaisin ne kevätjuhlat, jotka työn takia jätin väliin viime keväänä. Tai ehkä eniten haluaisin edes yhden pienen juttutuokion vielä. Pyytääkseni anteeksi, tallettaakseni pienen ihmisen kadonneen äänen päähäni.

Vaan liian suurta taitaa olla sekin. Eikä sekään tekisi luovuttamista yhtään helpommaksi.

Nyt en enää rakenna odotusten hiekkalinnoja kauniille rannoille. En uskalla, koska olen ehkä oivaltanut, mitä Hendrixin Jimi laulussaan tarkoitti: ”castles made of sand fall in the sea, eventually.”


Ei kommentin kommenttia »

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Twitterin laulamaa
  • Arkisto
  • Aiheet