RSS Feed

Havaintoja”Muuttuva” urheilu

15. joulukuuta, 2011

En millään ilveellä muista, kuka mahtoi olla se viisas ihminen, joka muotoili ajatuksen siitä miten historiattoman maailman huono puoli on siinä, että kaikki virheet pitää tehdä uudestaan. Kyseessä oli varmasti viisas hahmo, koska ajatus on timanttinen.

Tätä olen miettinyt muun muassa huippu-urheilun suhteen. Muistattehan nimittäin Huippu-urheilun muutostyöryhmän, tuon sinivalkoisissa supersankaripuvuissa kiitävän partion, jonka tehtävä on pelastaa suomalainen urheilu menestymättömyyden kurimukselta. Nythän on niin, että tuttujen kesken muutostyöryhmäksi kutsuttu elin on palaveerannut, tutkinut, pohtinut ja toohottanut reilun vuoden verran. Niin paljon on edetty, että on tullut erilaisten julkilausumien aika.

Muutostyöryhmä on puhunut ahkerasti muun muassa ”urheilijan polun” hahmottamisesta. Koneiston ydinhahmoihin kuuluva keihäsmies-urheiluvaikuttaja Tapio Korjus paljasti tovi sitten poppoon virallisessa blogissa, mikä on toistaiseksi keskeisin johtopäätös urheilevan lapsen tai nuoren (tulevan huippu-urheilijan) polkua hahmottaessa. Kas näin.

”Vastaus näyttää itsestään selvältä. Meidän on kannustettava lapsia harrastamaan monipuolisesti, mitä useampia lajeja sen parempi. Varhainen erikoistuminen vain yhteen lajiin ei johda harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta huipulle.”
Tapio Korjus – ”Lajirajat alas, monilajijuus ylös” 24.11.2011.

Tähän tulokseen on tultu kaikkeen mahdolliseen tutkimukseen perehtymällä ja tekemällä suuri joukko urheilijahaastatteluita. Hienoa, että on puuhaa riittänyt.

Se vain vähän kiusaa, että omassa urheilullisessa nuoruudessani (josta ei kuitenkaan ole vielä niiiin pitkä aika) tuon tyyppinen ajatus oli vankan maalaisjärjen sanelemaa kansanperinnettä, jota uhkasi ainoastaan putkiaivoisimpien jääkiekko- ja jalkapallovalmentajien innokas joukko.

Onko nyt tosiaan niin, että parissa vuosikymmenessä sekopäiset juniorikoutsit ja tutkintonsa tarkkaan suorittaneet ”liiton miehet” ovat ajaneet kehityksen tähän pisteeseen? On erikoistuttu niin nuorena ja lajiharjoiteltu läpi vuoden niin hienostuneesti, että vuonna 2011 pitää erikseen tutkia ”monilajisuuden” hyötyjä?

Nyt tutkimuksissa on selvinnyt, että ”monilajinen” lapsi saa automaattisesti ”monipuolisemman fyysisen pohjan”, ”monipuolisemman motorisen pohjakunnon ja liikepankin” sekä ”psyykkisen monikunnon”. Hyvä tietää – jos ei ole koskaan tullut ajatelleeksi omilla hoksottomilla, tai ollut tekemisissä urheilemisen kanssa.

Niin tai näin, muutostyöryhmä julkaisi marraskuussa myös väliraporttinsa (lue tiivistelmä, omalla vastuulla), joka luo toiveikkuutta ryhmätyöskentelyn jälkimmäisen puoliskon näkymille. Väliraportissa esitetään pulmien ratkaisuehdotuksena, että Suomeen on perustettava huippu-urheiluyksikkö, mikä kuulostaa siltä, että pian meillä on tosi paljon niinku huippu-urheilua.

Jos tähän asti esitetty jostain syystä tuntuisi hieman epämäääräiseltä, kannattaa hakea konkretiaa perehtymällä vaikkapa väliraportin tiivistelmän kohtaan ”Muutostyön eteneminen”.

”Muutosryhmä jatkaa ratkaisuesitysten toimeenpanoa vuoden 2012 ajan. Osa ratkaisuista etenee jo 2012 käytännön tasolle ja osa vaatii lisää valmistelutyötä. Resurssitarveanalyysi ja resurssiratkaisut tehdään yhteistyössä OKM:n, OK:n, Paran ja muiden keskeisten tahojen kanssa maaliskuun 2012 loppuun mennessä. Muutosryhmän jäsenten vastuualueet tarkistetaan marraskuun 2011 loppupuolella. Samalla arvioidaan tulevan vuoden osaamistarpeet sekä mahdolliset ostopalvelut.”
Muutostyöryhmän väliraportti 17.11.2011.

Vaikka nyt kävisikin niin, että esimerkiksi Lontoon olympiakisat ei ole ihan meidän juttu, suomalainen voi silti nukkua yönsä hyvin. Huippu-urheilu will rise again.


4 kommenttia »

 1. R kirjoitti:

  Vähän noloa, että ne kirjoitti Peran nimen väärin tossa jälkimmäisessä lainauksessa.

 2. […] Päätoimittajan puntarissa on lisäksi muutostyöryhmän väliraportti. Lue koko tarina. […]

 3. BD kirjoitti:

  Toisaalta, odottiko kukaan edes vähän sportissa mukana ollut oikeasti muuta kuin tuota munkkilatinaa?

  Sama kun Erkka Westerlund keksi kaksi vuotta sitten, että joukkueen sijaan pitää koutsata yksilöä. Ok, jos Erkka olisi aikaisemmin miettinyt asiaa sillä tavalla, että otetaan yksilöt pois joukkueesta, niin ketä hän sitten valmentaisi? Paitoja, varusteita, logoa?

  Rahaa ja aikaa palaa, mutta mikään ei muutu. Paitsi jos tuonkin muutostyöryhmän käyttämän rahan antaisi jollekin lahjakkaalle urheilijalle tueksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Twitterin laulamaa
 • Arkisto
 • Aiheet