RSS Feed

RokMiehet, jotka vihaavat lohikäärmetatuoituja tyttöjä

4. helmikuuta, 2012

We come from the land of the ice and snow…

Muistattehan vielä James Bond-elokuvat, nuo ihanat parituntiset tekosyyt sille, että voidaan tehdä valkokankaille jumalaisen tunnariviisun varaan rakentuva elämää suurempi teemapläjäys. Moni on varmaan luullut, että Bond-rainojen tuottajille on kutakuinkin monopoli tällaisten luomiseen.

Aa-a-AAaa-a.

Nyt on vain käynyt niin, että pätkä ei ole seuraavasta Bond-pätkästä, ja että se on jopa parempi kuin yksikään 007-tunnelmointi.

Elokuvissa käyminen on nykyisellään hävyttömän hintaista, mutta Trent Reznorin, Atticus Rossin ja Karen O:n tulkinta Led Zeppelinin Immigrant Songista on lähes yksinään pääsylipun arvoinen. Se tekee saman tempun kuin Johnny Cash teki Reznorin Hurt-hitille – kaappaa klassikon omiin nimiinsä.

Kyseessä on tietysti amerikanisoitu Stieg Larsson -filmatisointi The Girl with the Dragon Tattoo, joka on elokuvanakin juuri niin vetävä kuin voi kuvitella syntyvän, kun ohjaaja David Fincher päästetään herkullisen aiheen kimppuun. Alun bondistinen tunnelmointi on nerokasta, eikä voi moittia elokuvantekijöitä pelisilmän puutteesta senkään osalta, että miespääosaan on värvätty Daniel ”007” Craig.

Siinä sivussa Fincher on muuttanut leppoisan länsinaapurimme jonkinlaiseksi sosiaalidemokraattiseksi Narniaksi, synkäksi ja kylmäksi vaarallisten hullujen maailmaksi. Tukholmaa ei äkkiseltään tunnista siksi samaksi paikaksi, missä on mukavan lämminhenkinen tunnelma kesät ja talvet.

Mutta näinhän se toki kuuluukin mennä Hollywood-tulkinnassa. Etenkin kun iso osa tunnelmasta syntyy tumman kuvaston ohella Reznor&Ross -kaksikon intensiivisestä äänimaailmasta. Eiköhän pistetä veljille seuraava leffamusiikki-Oscar tilaukseen. Ensimmäinenhän tuli Fincherin Facebook-elokuvasta.


Ei kommentin kommenttia »

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Twitterin laulamaa
  • Arkisto
  • Aiheet