RSS Feed

Kiekko90 vuotta, eikä ehkä suotta

25. lokakuuta, 2012

Turun Palloseura juhlistaa näinä päivinä 90-vuotista olemassaoloaan. Jääkiekkoilun osalta äärivirallinen juhlaottelu on torstai-iltana – mukana on kuulemma myös joku nuori ja lupaava numero yhdeksikkö. Vaan on niitä kovia ysejä ollut ennenkin. Ylläolevassa kuvassa isäpappa höntsää kolmannen TPS-vuosikymmenensä alussa kaudella 1970-71.

Valehtelisin, jos väittäisin, ettei TPS ole kohtuullisen kokoinen pala elämääni – hyvässä ja pahassa – ei tosin enää tunteenomaisesti.

TPS on erikoinen olio. Omat kolmevuosikymmentäni sirkuksen liepeillä eivät suuremmin ole auttaneet ymmärtämään kaikkea suurseuraan liittyvää. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että moista arkielämän tutkimuskohdetta malttaisi olla pällistelemättä.

Lähipäivinä näkee päivänvalon TPS:n viimeistä vuosikymmentä käsittelevä historiateos. En kiistä osallisuuttani, toivon vain tehneeni Möttösen Hessun kanssa oikeutta kohteelle (hyvässä ja pahassa, molempia riittää). Lähihistoria on menneisyyden ymmärtämisen lajeista vaikein ja tilaustyö sen kenties hankalin toteutusmuoto. Joku muu saa arvioida, kummottis kävi.

Onnea en toivota, 90-vuotias yhteisö ei sellaista tarvitse. Seura kitkuttaa joka tapauksessa eteenpäin, mutta ollakseen elinvoimainen se tarvitsee onnea enemmän viisautta, intohimoa, oman olemuksensa ymmärtämistä ja juuriensa kunnioitusta.

Post Scriptum – Jos joku kokenut valokuvataiteen harjoittaja tunnistaa otoksen omakseen tai jonkun muun nimettävissä olevan henkilön ottamaksi, ilmoittautukoon minulle. Kukaan ei tiedä tai muista, mistä iso nipullinen sanomalehtitason kuvavedoksia on joskus päätynyt Karhuvaarin kotiarkistoon.

Post Scriptum II – Palkintoa ei ole luvassa (ellei Palloseuralta ilmesty isoa kasaa kirjoja), mutta internet-kuuluisuutta kovan luokan kiekkotietäjänä niittää se, joka ensimmäisenä nimeää kuvassa esiintyvän toisen pelaajan, kohtuullisen tunnettu seuralegenda hänkin.


5 kommenttia »

 1. R kirjoitti:

  Ilmiselvä Juuso. :)

 2. Mikko kirjoitti:

  Otaksun herra Wahlsteniksi, mutta nopeat syövät hitaat eivät.

 3. Hiitelä kirjoitti:

  Sitä tultiin niin polleena FB:ssä kyselemään, että etkö sinäkään muka tiedä… Ja kävi ilmi, että ei tiennyt kirjailija itsekään.

  Voiko tähän tulevaan opukseenkaan luottaa, jos ei kuvissakaan ole faktat kohdallaan? HÄH?

  • Karhuherra kirjoitti:

   No niin, enhän minä varsinaisesti ole missään vaiheessa väittänyt itse tietäväni mitään. Mutta reivataan tunnistustehtävää vähän uuteen uskoon: muutama ihminen on veikannut Juuso Wahlstenia tai Lasse Oksasta, ei ole kumpikaan heistä. Alkuperäisen kuvavedoksen taakse on kynällä ”tunnistettu” pelaajat isäkseni (täsmää) ja Ilveksen Reijo Hakaseksi. Muutaman olennaisen seikan johdosta on kuitenkin käynyt selväksi, ettei kyseessä ei ainakaan tämä kyseinen Hakanen ole kyseessä. Ken lienee?

 4. Ile kirjoitti:

  Markku Hakanen, anyone?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Twitterin laulamaa
 • Arkisto
 • Aiheet