RSS Feed

Muu sporttiOman elämänsä Wayne Gretzky

29. marraskuuta, 2012

Tällä miehellä voisi olla helppoa, sanovat hänen tienaavan jopa 15 miljoonaa Kanukkilan taalaa vuodessa. Hieman mukavoituneellekin tähtiurheilijalle riittäisi keskinkertaisia vastustajia runnottaviksi ja tilipusseja lunastettavaksi vuosien ajaksi.

Mutta hänellä on kunnianhimoa, äärimmäistä sellaista. Ja Kanadassa se sanotaan näin.

”I don’t fight for the money. My motivation is to be the best. Like we said, to be the Wayne Gretzky of my sport.”
Georges St. Pierre, vapaaottelija

Totta kai UFC-mestari tappelee rahastakin, hän on tuote, liikemies ja rahantekokone samassa hahmossa. Mutta olennaista ehkä onkin se, ettei henkisesti tarvitse taistella rahan takia, edes siinä asemassa, jossa ahneus veisi monet mukanaan.

Onko hän oman alansa Gretzky? ”GSP” on jo valittu Kanadassa vuoden parhaaksi urheilijaksi. Ilman gretzkymäistä ihmelapsen taustaakin hänellä on 31-vuotiaana rutkasti aikaa nousta kaikkien aikojen kovimmaksi sarallaan. Eikä pelkästään kamppailu-urheilun legendaksi, vaan yhdeksi Kanukkilan historian parhaimmista urheilijoista.

Vaatimattomana miehenä Georges totesi, ettei ole Gretzkyn kaltainen hahmo, mutta arveli ehkä olevansa Joe Sakic of MMA”. Ei huonosti sekään – alkuperäinen tarina täältä.

Ehkä jonain päivänä joku lätkäjätkä toteaa haluavansa tulla yhtä kovaksi urheilijaksi kuin Georges St. Pierre. Niin tai näin, sitaatti puhuu kaikessa lyhyydessään isoin kirjaimin siitä, millainen hahmo ”Wäinö” ison meren tuolla puolen on – ja urheiluhistoriassa ylipäänsä.

Tämä saattaa olla taas niitä asioita, joita ”Suomessa ei oikein tajuta”. Montako vuosikymmentä tarvitaan perspektiiviä, jotta tajuaa, millaista poikkeuksellisuutta on omana aikanaan saanut todistaa? Ja ajatelkaapa, että Gretzky oli kuitenkin vasta aikakautensa toiseksi paras jääkiekkoilija. Ilmiönä toki jotain paljon lajiaan suurempaa.

Georges St. Pierren suuruus ja kuolemattomuuden tavoittelu on ajankohtaista siksi, että hän palasi tovi sitten yli puolentoista vuoden sairauslomalta. Sananen miehen paluusta Puolueettomassa kulmassa: Järkyttävän kova urheilija.


Ei kommentin kommenttia »

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Twitterin laulamaa
  • Arkisto
  • Aiheet